Turski premijer
218

Yildirim: Pokazali smo da nećemo pokleknuti pred vanjskim snagama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Turske Binali Yildirim obratio se pristalicama u Istanbulu nakon što su Turci na referendumu dali podršku za ustavne promjene kojim je predviđeno uvođenje predsjedničkog sistema u ovu zemlju.

Yildirim je kazao da je otvoren novi put i da vjeruje da će rezultati referenduma bit iskorišteni za dobrobit svih. On se zahvalio svima koji žive u inostranstvu i kojim je stalo do Turske.

Posebno je pozdravio i zahvalio se "osnivaču, lideru i dragom predsjedniku Erdoganu" poručujući kako su svi radili na tome da Turci podrže ustavne promjene

"Nikad vas nećemo iznevjeriti. Ove ustavne promjene uslijedit će nakon velikih napora koje smo uložili. Nema zaustavljanja, idemo dalje, nema pauze, nastavljamo naše putovanje", kazao je Yildirim.

Dodao je da mnogi imaju različita mišljenja i prijedloge, ali da stanovnici Turske mogu biti sigurni da će štiti njihov sistem i da je to ljepota turske demokratije. Kako kaže, za vrijeme kampanje političari su rekli različite stvari, ali posljednju riječ je izgovorila nacija.

"Tu moramo staviti tačku. Vašu riječ nosit ćemo kao krunu na našim glavama. Naša nacija je odobrila sistem predsjedničke vladavine u zemlji i ovo je historijski trenutak", rekao je Yildirim.

Istakao je da je nacija pokazala da neće pokleknuti pred vanjskim snagama te da je referendum pokazao nivo zrelosti koji je dostigla turska demokratija. On je rekao i kako će raditi na pripremama sve do 2019. godine kada će početi implementirati novi sistem vladavine.