Svijet
0

Yasser Arafat u kritičnom stanju

NINA
Zdravstveno stanje palestinskog lidera Yassera Arafata se naglo pogoršalo i trenutačno je u kritičnom stanju, doktori iz Tunisa se bore za njegov život, saopštili su sinoć palestinski izvori na koje se pozivaju izraelski mediji.

Prema izvještaju stranih agencija u Ramallahu sinoć su se okupili svi vodeći članovi palestinskog rukovodstva- uključujući premijera Ahmed Qureia, njegovog prethodnika Mahmoud Abbas i načelnike sigurnosnih snaga - nakon što je on, kako se saznaje, "teško bolestan".

"Arafat je u kritičnom stanju", javila je američka TV mreža CNN pozivajući se na izjavu jednog člana njegovog ureda.

Po nekim izvještajima, koje je prenio Radio Izrael, palestinski lider je izgubio svijest, što je naknadno demantirao palestinski ministar informacija Yasser Abed Rabo.

Saznaje se, međutim, da su egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdulah ponudili medicinske timove da dođu pregledati Arafata koji je navodno posljednjih dana imao probleme samo s gripom i nije otkrivena nikakva teža bolest.

Palestinski dužnosnici su demantirali tvrdnje Izraelaca da Arafat ima rak. Izraelski dužnosnici su izrazili spremnost da dozvole da se Arafat prebaci u bolnicu u Ramallah, ukoliko je to neophodno.

Arafatova supruga Suha, koja živi u Francuskoj, trebalo bi sutra doputovati u Ramallah, javljaju agencije i navode da i to potvrđuje da se on nalazi u kritičnom stanju.

Televizijska stanica Al Jazeera objavila je da je Arafat izdao dekret u kojem je imenovao tročlani odbor koji bi ga trebao zamijeniti u odsutnosti. U odboru su navodno premijer Ahmed Qurie, bivši premijer Mahmoud Abbas i predsjednik parlamenta Salim al-Zaanoun.

Tu je vijest ubrzo opovrgnuo glasnogovornik palestinskog predsjednika rekavši da nikakav odbor nije osnovan.

Arafat je posljednje dvije godine praktično proveo u" kućnom pritvoru" na Zapadnoj obali, jer mu izraleske snage nisu zajamčile da će se, ukoliko ode, moći vratiti u zemlju.