Svijet
11

Yahoo tajno skenirao mailove svojih korisnika za američke vlasti

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Yahoo je tajno skenirao email račune milione korisnika prema nalogu američke vlade, piše BBC pozivajući se na Reuters.

U izvještaju se navodi kako je kompanija napravila specijalni softver prošle godine kako bi ispunila povjerljivi zadatak.

"Yahoo je kompanija koja poštuje zakon i povinuje se zakonima SAD-a", kazali su iz Yahooa za BBC.

Navodi su objavljeni nakon što je Yahoo objavio da su napadnuti i da su hakeri ukrali podatke mnogih njihovih korisnika.

U izvještaju se navodi kako je skeniranje mailova zahtijevala Obavještajna agencija NSA ili FBI, pozivajući se na tri izvora od kojih su dva bivša uposlenika Yahooa.

Softver je skenirao niz karaktera u svoj pristigloj pošti, ali nije poznato koju informaciju su tražili niti predali, te da li je isti zahtjev proslijeđen drugim internetskim kompanijama.

Američkim zakonom dozvoljeno je da obavještajne službe i sigurnosne agencije narede firmama da daju pristup korisničkim podacima za koje vjeruju da bi mogli spriječiti teroristički napad.

Kompanije se mogu pokušati oduprijeti tome borbom na Obavještajnom sudu za nadzor, ali je Yahoo odlučio dati podatke jer su smatrali da bi izgubili slučaj na sudu. Neki uposlenici su bili nervozni zbog ove odluke.

Zvizdač Edward Snowden, koji je ranije otkrio detalje o američkim naporima da špijuniraju cyber prostor, tvitao je: "Koristiti Yahoo? Oni tajno skeniraju sve što napišete. Zatvorite račun danas".

U toku je proces preuzimanja kompanije Yahoo. Novi vlasnik trebala bi biti kompanija Verzion Communication, a vrijednost ugovora je 4,8 milijardi dolara.