Visoke tenzije
0

Xi posjetio Vijetnam nakon šest godina: Suprostavlja se Zapadu

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski predsjednik Xi Jinping otputovao je danas u Vijetnam u svoju prvu posjetu u posljednjih šest godina, kako bi se suprotstavio Sjedinjenim Američkim Državama.
Xi će se sastati s liderom vijetnamske vladajuće Komunističke partije, Nguyen Phu Trongom, nakon što je glavni grad Hanoi unaprijedio diplomatske odnose s Washingtonom kada ga je američki predsjednik Joe Biden posjetio u septembru.

Bidenova posjeta bila je dio napora SAD širom svijeta da obuzda rastuću ekonomsku moć Kine i da osigura zalihe ključnih materijala potrebnih za proizvodnju visoke tehnologije.

Dakako, Vijetnam nastoji da ostane u dobrim odnosima s obje sile.

Vijetnam dijeli američku zabrinutost zbog interesa Pekinga u spornom Južnom kineskom moru, ali također ima bliske ekonomske veze s Kinom.

Kina je tokom protekle decenije proširila melioraciju u Južnom kineskom moru, stvarajući militarizovana ostrva, sa pistama, lukama i radarskim sistemima.

Tokom Bidenove posjete, Vijetnam i Sjedinjene Države zajednički su upozorili na "prijetnju ili upotrebu sile" u Južnom kineskom moru.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da će posjeta uključivati ​​razgovore o "dovođenju odnosa Kine i Vijetnama na viši položaj".

To bi moglo dovesti do toga da Xi traži da se Vijetnam pridruži njegovoj "Zajednici zajedničke sudbine", labavo definisanoj frazi koja se odnosi na viziju buduće saradnje na ekonomskim, sigurnosnim i političkim pitanjima.

U članku objavljenom u utorak u vijetnamskim novinama Nhan Dan, Xi je rekao da "budućnost Azije nije u rukama nikoga osim Azijata".