Uoči izbora
49

Xi Jinping: Ujedinjenje s Tajvanom je neizbježno, pravedno je ono što narod želi

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je ponovno ujedinjenje Tajvana s Kinom neizbježno u kontektstu ključnih izbora koji će se održati sljedećeg mjeseca.

"Ostvarenje potpunog ujedinjenja sa maticom je neminovan tok razvoja, pravedno je i ono što narod želi. Domovina mora i bit će ponovno ujedinjena", rekao je Xi u obraćanju povodom 130. godišnjice rođenja osnivača Narodne Republike Kine Mao Zedonga.

Samo nekoliko sedmica uoči ključnih predsjedničkih izbora na Tajvanu, komentari o ujedinjenju dobivaju dodatni značaj. Tamo, različita gledišta političkih stranaka o odnosima s Kinom često čine izbore lakmus testom za javno raspoloženje i donose ono što Tajvan tvrdi da je jačanje operacija utjecaja na ostrvu.

Ovogodišnji izbori uslijedili su nakon godina pojačanih tenzija, jer Peking pojačava vojni, politički i ekonomski pritisak na ostrvo pod vodstvom predsjednika Tsai Ing-wen-a, za kojeg se smatra da njeguje neslužbeni odnos Tajvana sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tsaijev kandidat za nasljednika Demokratske progresivne stranke, potpredsjednik Lai Ching-te, vodi u anketama i kineski zvaničnici ga otvoreno mrze.

Lai je ispred dva druga kandidata, Hou Yu-iha iz stranke Kuomintang i Ko Wen-jea iz Tajvanske narodne partije, za koje se smatra da favorizuju bliže odnose s Pekingom.