Partijski kongres
33

Xi Jinping poručio Tajvanu: Moramo ujediniti zemlju, nećemo se odreći upotrebe sile

B. R.
Xi Jinping, predsjednik Kine (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping, predsjednik Kine (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kine Xi Jinping, danas govoreći na Kongresu Komunističke partije o Tajvanu, poručio je da se mora potpuno ostvariti ponovno ujedinjenje države.
Kako je izjavio, Tajvan nikada neće kompromitovati suverenitet, demokratiju i slobodu Kine. Upozorio je da, kako je naveo, nikada neće obećati da će se odreći upotrebe sile i da ne odbacuje mogućnost da se poduzmu sve potrebne mjere.

"Potpuno ponovno ujedinjenje naše zemlje mora biti ostvareno", kazao je Jinping.

Portparol ureda predsjednika Chang Tun-han je napomenuo da tim za nacionalnu sigurnost prati situaciju po pitanju Tajvana, prenosi CNN. Očekuje se da će Jinping na Kongresu Komunističke partije dobiti još jedan predsjednički mandat.

Sukob Kine i Tajvana prije svega treba posmatrati kao ideološki obojenu priču koja seže još daleko prije Prvog svjetskog rata, a koja je eskalirala 1949. godine kada su u građanskom ratu kineski nacionalisti na čelu s Chiang Kai-shekom otišli na Tajvan i taj dio proglasili Republikom Kinom, jedinom, prema njihovom mišljenju, nasljednicom kineske historije prije Drugog svjetskog rata.

Spor s komunistima, naročito u kontekstu početka Hladnog rata, Tajvanu je značio i zbog činjenice da je tokom pedesetih i šezdesetih godina dobio veliku vojnu, ali i ekonomsku pomoć Sjedinjenih Američkih Država.