Tužan trenutak
1

Xi Jinping izrazio duboko žaljenje zbog smrti Abea: S njim sam postigao važan konsenzus

FENA
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je japanskom nariodu izrazio saučešće povodom smrti bivšeg premiijera Shinzo Abea, za koga Xi tvrdi da je naporno radio na poboljšanju odnosa između sva susjeda, javili su kineski državni mediji.

Najdugovječniji japanski premijer napadnut je iz vatrenog oružja u petak u japanskom gradu Nara dok je govorio tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Ubrzo je preminuo nakon što je hitno prebačen u bolnicu, a četrdesetjednogodišnji napadač je uhapšen.

"Duboko žalim zbog njegove iznenadne smrti", navode kineski državni mediji Xijeve riječi iz poruke saučešća japanskoj vladi i narodu, adresirane na aktuelnog japaneskog premijera Fumija Kishidu.

"Svojevremeno sam postigao važan konsenzus s njim o jačanju kinesko-japanskih odnosa", navodi Xi.

Xi je također upiutio saučešće Abeovoj porodici, javila je kineska državna televizija.

Odnosi između Japana i Kine godinama su zategnuti zbog terirorijalnog sporenja oko grupe malih otoka u Istočnom kineskom moru kao i oko naslijeđa japanske ranije vojne agresije.

Odnosi su se, međutim, poboljšali dok je Abe bio japanski premijer, posebno tokom drugog mandata od 2012. do 2020. godine.

Abe je učinio neuobičajenu posjetu Kini u 2018. i očekivalo se da Xi zauzvrat posjeti Japan u 2020., što bi predstavljalo prvu posjetu kineskog predsjednika Japanu od 2008.

Taj plan odgođen je, međutim, zbog epidemije COVID-19.

Bilateralni odnosi postali su još složeniji u posljednjim mjesecima, dok je Kishidina vlada pozivala na veća ulaganja u vojsku i izražavala zabrinutost oko prijetnji s kojma se suočava samupravni otok Tajvan, za koji Kina tvrdi da je dio njene teritorije, prenosi Reuters.