Na marginama samita
0

Xi Jinping Erdoganu: Produbiti antiterorističku saradnju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu da bi dvije države trebalo da prodube saradnju u borbi protiv terorizma, u trenutku kada je Kina zabrinuta zbog sukoba etničkih Ujgura iz regiona Sjindjijang sa ekstremistima na Bliskom istoku.

Xi je Erdoganu, s kojim se sastao na marginama samita o kineskom novom "Putu svile", rekao da je razvoj strateške saradnje u interesu obje države, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova kasno sinoć, prenosi danas Reuters.

"U cilju unapređenja sve većeg razvoja odnosa, Kina i Turska moraju poštovati i uzeti u obzir međusobne suštinske interese, i produbiti sigurnost i antiterorističku saradnju", poručio je Xi, kako je navedeno u saopćenju Ministarstva.

Ujguri su pretežno muslimanska manjina koja govori turski, a žive u zapadnom kineskom regionu Sjindjijang, napominje britanska agencija.

Stotine, a možda i hiljade njih pokušavaju da pobjegnu od nemira u Sjindjijangu, a Peking tvrdi da se Ujguri potom sukobljavaju sa ekstremistima u Iraku i Siriji.

Ankara je prošle godine obećala da će ostaviti otvorena vrata ujgurskim migrantima koji bježe od, kako aktivisti za ljudska prava tvrde, vjerskog progona u Kini.

Peking negira optužbe da ograničava ujgurske vjerske slobode i za porast nasilja u Sjindjijangu proteklih godina, u kojem je stotine ljudi ubijeno, krivi "muslimanske ekstremiste", uključujući one za koje navodi da potiču iz grupe koja se navodno naziva "Islamistički pokret Istočnog Turkmenistana".