Nakon višemjesečne misterije
0

Xi Jinping će narednih deset godina biti na čelu Kine

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Xi Jinping je potvrdio da je izabran da vodi Kinu u narednih deset godina. Jinping je na binu vijećnice u Pekingu izveo nove članove Politbiroa, a onda je objavio da je upravo on izabran za vođu kineske komunističke partije.

Do sada je na ovom mjestu bio Hu Jintao, pod čijim je vodstvom Kina doživjela desetljeće nevjerovatnog ekonomskog rasta. Izbor Jinpinga kao narednog vođe partije obilježava oficijelni prelazak vlasti i moći sa jedne generacije na drugu.

Iza Jinpinga je na binu izašao Li Keqiang, čovjek koji će naslijediti premijera Wena Jinbaoa, te još pet članova Politbiroa, što znači da je broj članova glavnog komiteta smanjen sa devet na sedam.

Kako je rekao Jinping, nove vođe imaju veliku odgovornost, ali njihova misija je da budu ujedinjeni i da vode partiju i narod kako bi kinesku naciju učinili jačom i moćnijom.

"Želja ljudi za boljim životom je ono za šta ćemo se mi boriti", rekao je Jinping.

On je naveo i da će se novi lideri morati pozabaviti korupcijom, a potrebna je i bolja disciplina u partiji. Novi lideri će morati opravdati svoje ime pred očima javnosti i historije.

Novo vodstvo će postepeno preuzimati funkcije u naredna četiri mjeseca. Jintaov mandat se oficijelno završava u martu 2013. godine, prenosi BBC.

Jinping je također imenovan i za predsjednika Centralne vojne komisije.

Xi Jinping je rođen u Pekingu 1953. godine. Otac mu je bio Xi Zhongxun, jedan od osnivača komunističke partije. Kada mu je bilo 15 godina, partija ga je poslala u jedno zabačeno selo, gdje je radio sedam godina. Studirao je hemijski inžinjering na Univerzitetu Tsinghua. Postao je šef Šangajske partije 2007. godine. Prema pisanju medija, nema apsolutno nikakvu toleranciju prema korumpiranim političarima. Oženjen je poznatom kineskom pjevačicom i glumicom Peng Liyuang, sa kojom ima jednu kćerku.