Svijet
1

Xi i Trump telefonski razgovarali o saradnji, uskoro i njihov sastanak

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski predsjednik Xi Jinping i predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump prvi put su razgovarali u četvrtak telefonski i obećali su da će poboljšati saradnju s ciljem ostvarivanja koristi za obje države na različitim poljima, te razvoj konstruktivnog odnosa između Kine i SAD-a, prenosi Xinhua.

Xi je čestitao Trumpu povodom preuzimanja dužnosti američkog predsjednika, te se zahvalio za pismo koje je je Trump poslao u srijedu povodom obilježavanja kineske Nove godine i Praznika lampiona.

Xi je kazao da pozdravlja Trumpovu želju da proširi saradnju SAD-a s Kinom i razvije konstruktivan bilateralni odnos koji će biti od koristi za obje zemlje kao i međunarodnu zajednicu.

Kina i Sjedinjene Države održavaju blisku komunikaciju o pitanjima koja su od zajedničkog interesa, te je Xi dodao da je potreba i urgentnost jačanja odnosa na relaciji Kina-SAD dodatno povećana zbog suočavanja sa komplikovanom aktuelnom međunarodnom situacijom kao i različitim izazovima.

Razvoj Kine i SAD-a može se međusobno nadopunjavati i promicati, a ove dvije države imaju potpunu sposobnost da postanu veoma dobri partneri za saradnju, istakao je kineski predsjednik.

Xi je naglasio da je izgradnja odnosa Kine i SAD-a od temeljne važnosti za narod obje države, te da je odgovornost Kine i Sjedinjenih Država da to preuzmu na sebe kao glavne svjetske države.

Kina je spremna na uzajamnu saradnju na različitim poljima, a od koje će imati korist obje zemlje, uključujući trgovinu i ekonomiju, investicije, nauku i tehnologiju, energiju, kulturu te infrastrukturu.

Kina će jačati kooperaciju i komunikaciju sa Sjedinjenim Država u međunarodnim i regionalnim poslovima kako bi zajedno postigle svjetski mir i stabilnost, dodao je Xi.

Trump je kazao da mu je bila izrazita čast zbog telefonskog razgovora sa kineskim predsjednikom, dodajući da je izuzeto važno za obje zemlje da se nastavi komunikacija na visokom nivou.

Američki predsjednik je istakao zadovoljstvo zbog bliske komunikacije koju su postigli od kako je on stupio na vlast, te izrazio kako je zadivljen kineskim narodom zbog historijskog uspjeha koji su ostvarili u razvoju svoje zemlje.

Xi je posebno pozdravio Trumpovu izjavu da američka administracija podržava politiku "jedne Kine", dodajući da je ta politika glavni politički temelj odnosa Kine i SAD-a.

Oba čelnika složila su se da će pravovremeno razgovarati o pitanjima zajedničkog interesa, te da će održati sastanak u skorije vrijeme, piše Xinhua.