Svijet
0

Xanana Gusmao novi premijer istočnog Timora

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Heroj istočnotimorske borbe za nezavisnost Xanana Gusmao u ponedjeljak je imenovan za novog premijera, što bi trebalo okončati politički haos koji u zemlji traje više od godine dana nakon nasilja u kojem je svrgnuta ranija vlada.

Predsjednik države Jose Ramos-Horta iskoristio je svoje ustavno pravo da izabere novu vladu nakon što na parlamentarnim izborima u junu nije bilo pobjednika, javio je AP.

Gusmao, koji je bio prvi istočnotimorski predsjednik, predvodi koaliciju stranaka koje su ovojile najviše mjesta u parlamentu na izborima.

"Gusmao će položiti zakletvu kao premijer u srijedu", izjavio je Ramos-Horta.

Ova odluka je odmah izazvala kritike bivše vladajuće stranke Fretilin koja je dobila najviše mjesta na izborima, ali ima ih manje od Gusmaove koalicije. Stranka je insistirala na tome da ima pravo formirati vladu.

"Odluka predsjednika očigledno krši istočnotimorski ustav. Smatramo je političkom i ilegalnom odlukom i Fretilin neće sarađivati s novom vladom", izjavio je bivši premijer Mari Alkatri.

Fretlin je osvojio 21 mjesto u 65-članom parlamentu. Gusmaova stranka osvojila je 18 mjesta, ali s koalicijskim partnerima drži 37 mjesta.

Alkatri je svrgnut prošle godione nakon nasilja suparničkih sekcija snaga sigurnosti koji su gurnuli zemlju u nasilje bandi. Više od 30 ljudi je ubijeno a oko 150.000 je napustilo svoje domove prije nego što su stigle strane mirovne snage kako bi obnovile red i mir.