{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WP: Pitanja vjere u američkim sudnicima

F
10.7.2006. u 11:57
0
0
WP: Pitanja vjere u američkim sudnicima
0
WP: Pitanja vjere u američkim sudnicima
Dnevnik Washington Post piše u ponedjeljak o desecima sudskih bitaka koje u američkim sudnicama vodi konzervativni pravni konzorcij pod imenom Alliance Defense Fund.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ta organizacija troši oko 20 miliona dolara godišnje kako bi zaštitila ono što smatra mjestom za vjeru, posebno kršćansku, u javnom životu.

Desetak metara visok spomenik u obliku križa treba ostati na javnoj zemlji. Nastavnici trebaju biti u mogućnosti naglašavati riječ Bog u Deklaraciji o nezavisnosti, a demonstrantima treba biti dozvoljeno da se približe ženama u blizini ulaza u klinike za pobačaj.

Smatrajući sebe svojevrsnom antitezom Američkom savezu za građanske slobode, ovo udruženje sa sjedištem u Arizoni koristi novac i agresivnu strategiju kako bi postalo vodeći činilac u pokretu da se zemlja povuče udesno time što se osporavaju desetljeća sudskih presedana.

Uključujući se u najstrasnije rasprave u zemlji o religiji u javnoj sferi, ova organizacija pokušava dovesti zakon i društvo u sklad s konzervativnim kršćanstvom.

Organizacija je dosad uspješno osporila izdavanje dozvola za sklapanje istospolnih brakova u Kaliforniji i Oregonu i radi na inicijativama kojima bi se na referendumu zabranila homoseksulana vjenčanja u više saveznih država.

Odvjetnici ove organizacije pomogli su i izviđačima da zabrane homoseksualcima da budu čelnici izviđačkih udruženja.

Čelnici Alliance Defense Funda kažu da postižu dobre uspjehe kad je riječ o pravu i da se ne boje povijesti, te da ove godine, piše Washington Post, vjeruju da će se njihova organizacija povećati za 20 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: