Svijet
0

WP: Pitanja vjere u američkim sudnicima

FENA
Dnevnik Washington Post piše u ponedjeljak o desecima sudskih bitaka koje u američkim sudnicama vodi konzervativni pravni konzorcij pod imenom Alliance Defense Fund.

Ta organizacija troši oko 20 miliona dolara godišnje kako bi zaštitila ono što smatra mjestom za vjeru, posebno kršćansku, u javnom životu.

Desetak metara visok spomenik u obliku križa treba ostati na javnoj zemlji. Nastavnici trebaju biti u mogućnosti naglašavati riječ Bog u Deklaraciji o nezavisnosti, a demonstrantima treba biti dozvoljeno da se približe ženama u blizini ulaza u klinike za pobačaj.

Smatrajući sebe svojevrsnom antitezom Američkom savezu za građanske slobode, ovo udruženje sa sjedištem u Arizoni koristi novac i agresivnu strategiju kako bi postalo vodeći činilac u pokretu da se zemlja povuče udesno time što se osporavaju desetljeća sudskih presedana.

Uključujući se u najstrasnije rasprave u zemlji o religiji u javnoj sferi, ova organizacija pokušava dovesti zakon i društvo u sklad s konzervativnim kršćanstvom.

Organizacija je dosad uspješno osporila izdavanje dozvola za sklapanje istospolnih brakova u Kaliforniji i Oregonu i radi na inicijativama kojima bi se na referendumu zabranila homoseksulana vjenčanja u više saveznih država.

Odvjetnici ove organizacije pomogli su i izviđačima da zabrane homoseksualcima da budu čelnici izviđačkih udruženja.

Čelnici Alliance Defense Funda kažu da postižu dobre uspjehe kad je riječ o pravu i da se ne boje povijesti, te da ove godine, piše Washington Post, vjeruju da će se njihova organizacija povećati za 20 posto.