|

WP: Pentagon raskida ugovor s "Halliburtonom"

WP: Pentagon raskida ugovor s "Halliburtonom"
0
F
FENA
12.7.2006. u 15:57
0
komentara
0

dijeljenja
WP: Pentagon raskida ugovor s "Halliburtonom"
Američka vojska namjerava prekinuti više milijardi dolara vrijedan i kontroverzan ugovor s tvrtkom Halliburton koja pruža logističke usluge američkim snagama širom svijeta, piše u srijedu Washington Post.
Ova odluka, piše Post, duboko će potresti uvjerljivu dominaciju Halliburtona u ugovornim poslovima u Iraku. Do nje dolazi nakon nekoliko godina oštrih kritika koji su sporni ugovor promatrali kao simbol korporacija s političkim vezama koje ostvaruju profit na ratu.

Prema tom sporazumu Halliburton je imao ekskluzivna prava da osigurava za američku vojsku široki spektar usluga, uključujući prehranu, smještaj i mogućnost komuniciranja s rođacima i prijateljima kod kuće.

Vladine kontrole pronašle su preko milijardu dolara u dubioznim troškovima. Uposlenici kompanije su potajno dojavljivali medijima slučajeve u kojima je Halliburton naplaćivao 45 dolara za paket sode, dvostruko zaračunavao obroke ili dopuštao vojnicima da se tuširaju u kontaminiranoj vodi. Dužnosnici Halliburtona su poricali ove navode.

Dužnosnici Pentagona su u utorak branili poslovanje Halliburtona, piše na naslovnici Washington Post u srijedu, međutim, dodali su da oslanjanje samo na jednu kompaniju za takve usluge postavlja vojsku u ranjiv položaj.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.