Australska ministrica
31

Wong: Slučaj Assange predugo traje i treba ga dovršiti

FENA
Penny Wong (Foto: EPA-EFE)
Penny Wong (Foto: EPA-EFE)
Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong izjavila je u subotu da dugogodišnji slučaj zatvorenog osnivača Wikileaksa Juliana Assangea predugo traje i da ga treba dovršiti.  

Assange, australski državljanin koji se nalazi u Britaniji, bori se protiv izručenja Sjedinjenim Državama, gdje ga traže po 18 tačaka optužbe zbog objavljivanja povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša 2010. godine.

Na konferenciji za novinare u Brisbaneu nakon susreta Australija-SAD, Wong je kazala da je Canberra jasno stavila do znanja da se "slučaj gospodina Assangea odugovlači predugo i naša je želja da bude doveden do kraja".

Govoreći skupa s ministrom obrane Richardom Marlesom, američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom, Wong je rekla da su izjave u ime Assangea davane javno i privatno, ali da postoje ograničenja u tome što se može učiniti dok se njegov pravni postupak ne završi.

"Razumijem da je gospodin Assange podnio zahtjev za obnovu žalbe u Velikoj Britaniji. Vlada Australije nije strana u ovim pravnim postupcima, niti možemo intervenirati", kazala je.

Blinken je potvrdio da je Assangeov slučaj pokrenut u bilateralnim razgovorima, rekavši da razumije stavove Australaca o osjetljivoj temi.

"Gospodin Assange je optužen za veoma ozbiljno kriminalno ponašanje u Sjedinjenim Državama u vezi s njegovom navodnom ulogom u jednom od najvećih kompromitiranja povjerljivih informacija u historiji naše zemlje", izjavio je Blinken na konferenciji za novinare.

Australija podržava akciju za oslobađanje Assangea prije njegovog eventualnog izručenja Sjedinjenim Državama.

Premijer Anthony Albanese izjavio je u maju da je "frustriran" zbog pritvora koji je u toku, prenosi Reuters.