{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wojciech Sawicki novi generalni sekretar PACE-a

F
5.10.2010. u 21:58
0
0
Wojciech Sawicki novi generalni sekretar PACE-a
0
Wojciech Sawicki novi generalni sekretar PACE-a
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu u utorak je izabrala Wojciecha Sawickog na položaj generalnog sekretara Skupštine na petogodišnji mandat počevši od 1. februara 2011. godine, saopćeno je u utorak iz PACE-a.
Sawicki je rođen u Varšavi 20. marta 1955. On je stekao titulu magistra kompjurterskih nauka na Univerzitetu u Varšavi 1978. godini i počeo je karijeru kao programer, a potom i kao direktor odjela u Kompjuterskom centru državne elektroenergetske kompanije od 1977. do 1990. godine. Od 1976., on je kombinovao taj položaj s predavanjem na poljskoj Akademiji nauka, navodi se u saopćenju.

Od 1990. do 1996., on je bio na položaju generalnog tajnika poljskog Senata, pružajući političke, pravne i proceduralne savjete svim statutarnim organima Senata.

Pridružio se Vijeću Evrope 1996. kao direktor odjela Općih službi PACE-a. Sawicki je bio odgovoran za program inteparlamentarne saradnje i za koordinaciju aktivnosti komiteta. Od 2006., bio je na položaju generalnog direktora, zamjenjujući gerneralnog tajnika Skupštine.

Sawicki je bio i kodirektor Evropskog centra za parlamentarna istraživanja i Razvoj (ECPRD) od 1996.

Kao predsjedavajući "Solidarnosti", sindikata u kompjuterskom centru elektroprivrede u periodu 1980.- 1981. godine, on je bio blisko angažovan u pokretu "Solidarnost", koji je igrao ključnu ulogu u protivljenju režimu Narodne Republike Poljske 1980-im godinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: