Svijet
0

Wisner: Ahtisaarijev prijedlog zaslužuje potporu

FENA
Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za status Kosova Frank Wisner izjavio je u ponedjeljak tijekom posjeta Prištini da SAD smatraju da je prijedlog glavnog izaslanika UN-a za status Kosova Martti Ahtisaarija odličan.

"SAD vjeruju kako je to odličan prijedlog koji zaslužuje punu potporu", kazao je Wisner nakon odvojenih sastanka s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i pregovaračkom ekipom Kosova.

Wisner je kosovskim pregovaračima kazao da, premda sadašnji prijedlog Ahtisaarija ne sadrži konkretan navod kakav će biti status Kosova, prijedlogom koji će biti poslat Vijeću sigurnosti "neće biti razočarani".

Američki veleposlanik Wisner je također rekao kako će se eventualni prijedlozi i sugestije kosovske strane uzeti u obzir u dodatnim konzultacijama koje će se 13. veljača održati u Beču. Wisner je kazao kako će se konzultacije u Beču održati neovisno od toga hoće li na njima sudjelovati srpska strana:

"Ahtisaari je pozvao sve strane da dođu za pregovarački stol. Ako netko ne sudjeluje, to je njihova stvar, međutim Ahtisaari će biti tu i održat će sastanak", izjavio je američki izaslanik.

On je također kazao da će krajem ovoga tjedna posjetiti Moskvu da bi o Kosovu razgovarao s ruskim dužnosnicima, kako bi se proces koji je zajednički započet u Kontaktnoj skupini završio zajedno, kako je započeo.

Tijekom dana Wisner se sastao i s premijerom Vlade Kosova Agimom Cekuom.