Velika Britanija
0

William Hague se sastao s ekvadorskim ministrom zbog slučaja Assange

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je želio ublažiti zabrinutost svog ekvadorskog kolege o sudbini osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kazavši da britanski zakon za izručenje ima "opsežne mjere zaštite ljudskih prava".

Assange se nalazi u evadorskoj ambasadi u Londonu od juna, čime pokušava izbjeći izručenje u Švedsku gdje je suočen s optužbama za silovanje i seksualno napastovanje, javio je Reuters.

Njegovi advokati i ekvadorska vlada smatraju da bi on iz Švedske mogao biti izručen u Sjedinjene Američke Države, gdje bi mogao biti suočen s optužbama za otkrivanje tajnih dokumenata Pentagona.

Hague se sastao s ekvadorskim ministrom vanjskih poslova Ricardom Patinom na marginama sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kako bi razgovarali o ovom slučaju.

"Oba ministra su se složila da su posvećeni potrazi za diplomatskim rješenjem u slučaju Assange. Oni su bili voljni da se ponovo sastanu na ovom stepenu u dogledno vrijeme zbog nastavka ovakvih razmjena", rekao je Hagueov glasnogovornik.

Velika Britanija kaže da je zakonom obavezana da izruči Assangea Švedskoj, i da neće dopustiti 41-godišnjem Australcu da napusti ambasadu i otputuje u tu južnoameričku zemlju.