Svijet
0

William Hague podnio ostavku na mjesto šefa britanske diplomatije

SRNA
William Hague
William Hague
William Hague podnio je ostavku na funkciju ministra vanjskih poslova, ali će zadržati položaj lidera donjeg doma Parlamenta, saopštila je Vlada Velike Britanije.

Hague će napustiti Parlament poslije opštih izbora 2015. godine, nakon poslaničkog staža od 26 godina.

Izvori iz britanske vlade rekli su da će Haguea na položaju šefa diplomatije zamijeniti mnistar odbrane Philip Hammond, prenio je BBC.

“William Hague je bio jedan od lidera Konzervativaca u svojoj generaciji, vodio je stranku i služio u dva kabineta. Ne samo da je bio ministar vanjskih poslova prve klase, nego i blizak, pouzdan i mudar savjetnik, kao i dobar prijatelj“, saopštio je premijer David Cameron.

Poslije objave da vladu napušta i veteran Konzervativne stranke Ken Clark, laburisti su ocijenili da se dogodila “sječa umjerenjaka“.

Hague je saopštio da će sa zadovoljstvom ubuduće obavljati funkciju lidera donjeg doma i pružati podršku kandidatima konzervativaca širom zemlje.

“Poslije opštih izbora vratit ću se pisanju, a i dalje ću aktivno podržavati Konzervativnu stranku i zalagati se za međunarodne ciljeve u koje vjerujem“, rekao je Hague.

Kameron je jučer održao seriju sastanaka u svojoj kancelariji sa ministrima.