Svijet
0

William Burns naslijedio Nicholasa Burnsa na mjestu pomoćnika američkog državnog sekretara

FENA
Američki predsjednik George Bush imenovat će ambasadora u Rusiji Williama Burnsa, za trećerangirani položaj u State Departmentu s planovima da ga zaduži da predvodi napore administracije na obuzdavanju Irana, izjavili su visoki američki zvaničnici za Associated Press.

On će smijeniti podskretara za politička pitanja Nicholasa Burnsa, koji je u petak objavio svoju ostavku koja bi bila na snazi od marta. Dvojica Burnsa nisu u srodstvu.

Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni zbog objave imenovanja koje se očekuje kasnije tokom dana iz Bijele kuće.

Prije nego što se preselio u američku ambasadu u Moskvi, William Burns bio je vodeći američki diplomata za Bliski istok.

Ukoliko njegovo imenovanje potvrdi Senat, on će preuzeti većinu dužnosti svog prethodnika, prije svih aktuelne američke napore na nametanju novih sankcija UN-a Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, saopćili su zvaničnici.

Ti napori su zakočeni ruskim i kineskim opiranjem u vijeću Sigurnosti UN-a nakon nedavnog američkog obavještajnog izvještaja koji je zaključio da je Teheran prekinuo program nuklearnog naoružanja krajem 2003. i da ga otada nije nastavio. Iran tvrdi da nikada nije posjedovao takav program. Ipak, Bushova administracija je najavila da će nastaviti s pojačanim pritiskom na Iran da ispuni međunarodne zahtijeve da prekine obogaćivanje urana i njegovu preradu što bi moglo dovesti do stvaranja materijala za proizvodnju nuklearnog oružja.

Nicholas Burns je bio ključni igrač u pregovorima oko treće rezolucije UN-a o sankcijama prema Iraanu, razgovarajući skoro svakodnevno s kolegama iz četiri ostrale stalne članice Vijeća sigurnosti - Britanije, Kine, Francuske i Rusije, kao i Njemačke.

On planira biti u pratnji državne tajnice Condoleezze Rice na sastanku ministara vanjskih poslova tih zemalja iduće sedmice u Berlinu na kojem bi se trebalo raspravljati o rezoluciji.

Na ceremoniji na kojoj je objavio svoje povlačenje nakon 26-godišnje karijere u vanjskoj politici, Rice je odala počast čovjeku koga je nazvala prijateljem kojeg poznaje 18 godina.

"On je bio predani diplomata koji je služio Sjedinjenim Državama u nekim od najtežih okolnosti, radeći na nekim od najtežioh pitanja", izjavila je Rice o Nicholasu Burnsu.

Pored Irana, ta pitanja uključuju kontroverzni civilni nuklearni sporazum s Indijom i bavljenje nekim od najsloženijih balkanskih pitanja, posebno sudbinom srbijanskog entiteta Kosova, koje namjerava uskoro proglasiti nezavisnost u potezu kojem se žestoko protive Srbija i njena saveznica Rusija.

Rice je izjavila da je Burns pristao i da nakon odlaska nastavi s radom na indijskom pitanju, "posebno jer bismo voljeli da Sjedinjene Države taj sporazum dovedu do zaključenja".

William Burns, bivši pomoćnik državnog sekretara za bliskoistočna pitanja i bivši ambasador u Jordanu, pridružio se diplomatskoj službi u 1982. i radio je na visokim položajima političkog planiranja u State Departmentu kao i u Vijeću za nacionalnu sigurnost. On je preuzeo dužnost ambasadora u Rusiji tokom posljednjih godina hladnog rata, u vrijeme administracije prvog predsjednika Busha.

Nicholas Burns (51), ranije je obavljao dužnost američkog ambasadora u NATO-u i u Grčkoj, kao i portparola State Departmenta. On će preuzeti posao u privatnom sektoru, saopćili su zvaničnici, odbacujući dugogodišnje spekulacije da bi Burns mogao imati aspiracije za izabranog zvaničnika u svojoj rodnoj državi Massachusetts.

U svom oproštajnom obraćanju, Burns je izjavio da odlazi "jer je vrijeme da ispunim obaveze prema mojoj supruzi i tri kćerke, vrijeme je da se okrenem drugim poduhvatima van vlade".