Svijet
0

WikiLeaks: Suosnivač Reddita pokušao da radi za obavještajnu službu

Klix.ba
Alexis Ohanian
Alexis Ohanian
Suosnivač popularnog portala Reddit, Alexis Ohanian, uprkos svojoj reputaciji otvorenog internet aktiviste, pokušao je da se zaposli kao konsultant u Stratforu, kontroverznoj privatnoj geopolitičkoj obavještajnoj službi.

Uz pomoć hakera iz Anonymousa, WikiLeaks je objavio više od pet miliona e-mailova iz Stratfora. Poruke otkrivaju kako ova kompanija ne samo da je prodavala povjerljive informacije onome ko najviše ponudi, već i da njihove informacije potiču iz loših izvora. Među Stratforovim klijentima su Lockheed Martin, Dow Chemical, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, Ministarstvo odbrane, marinci, itd.

Druge obavještajne službe ukazuju kako je Stratfor kriv zbog prevare, kršenja ugovora te čitavog niza drugih potencijalno nezakonitih aktivnosti, uključujući i veze sa vladinim zvaničnicima.

"Stratfor čini globalna mreža doušnika koje plaćaju putem računa u švicarskim bankama i pre-paid kreditnim karticama, a mrežu čine vladini uposlenici, osoblje ambasada i novinari širom svijeta“, napisao je Julian Assange, osnivač WikiLeaksa.

Najnovije otkriće je da je i suosnivač portala Reddit, Alexis Ohanian, 2011. tražio posao u Stratforu. Ohaniana smatraju jednim od najuticajnijih internet aktivista na svijetu, a magazin Forbes ga je proglasio "gradonačelnikom interneta", najviše zbog njegovih poruka protiv prikrivanja informacija.

Ohanian se susreo sa predsjednikom Stratfora Georgeom Friedmanom, nakon čega je uslijedio i niz e-mailova, a potpredsjednica komunikacija u Stratfordu, Meredith Friendman, pisala je kako je Ohanian veliki fan Stratfora i da su se susreli i razgovarali o mogućem korištenju Reddita. Ubrzo joj je Ohanian predložio da mu isplate 25 hiljada dolara za usluge istraživanja te da mu se mogu javiti putem Skypea za konsultacije koje bi naplaćivao hiljadu dolara po satu.

Zajednica korisnika Reddita ubrzo je došla do ovih informacija, a mnogi su se zapitali da li je Ohanian nekako izmanipulisao stranicu u korist Stratfora. Brojni linkovi koji su korisnike preusmjeravali sa Reddita na WikiLeaksovu stranicu su pobrisani.

“Reddit je poput drugih popularnih stranica. Prodao se i postao vladin lakej. Sada možete biti sigurni da se svaki komentar negdje bilježi i može iskoristiti protiv vas", napisao je jedan korisnik.

"Dopustite mi da ovo kažem nedvosmisleno.Nikada nisam bio Stratforov konsultant. Nikada nisam radio za Stratfor. Pozvali su me u svoj ured i pitali me za konsultaciju oko citata. Rekao sam im svoje mišljenje, ali to nije dovelo ni do čega. Više nismo ni razgovarali", objavio je Ohanian na Redditu.