|

WikiLeaks objavljuje novu seriju dokumenata CIA-e

WikiLeaks objavljuje novu seriju dokumenata CIA-e
0
S
SRNA
7.3.2017. u 16:45
19
komentara
0

dijeljenja
WikiLeaks objavljuje novu seriju dokumenata CIA-e Julian Assange (Foto: EPA)
WikiLeaks je objavio početak serije publikovanja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom "Sef 7".
Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi veb-sajt u saopštenju.

"Količina objavljenih stranica u prvom dijelu "Sefa 7" već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), što je djelo Edvarda Snoudena", navodi se u saopštenju.

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolovane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju, prenosi "Sputnjik".

WikiLeaks navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina miliona linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

"Jedan od njih dostavio je WikiLeaksu dijelove te arhive", napominje se u saopštenju.

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i evropskih kompanija, uključujući Appleov iPhone, Googleov android, Microsoftov windows, čak i Samsungove televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

WikiLeaks navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i budžetsku prednost nad NSA i da su njeni agenti napravili svoju "armiju hakera".

Pored toga, odjeljene za hakerske operacije pri CIA nema ovlaštenje da sarađuje sa NSA.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...