|

WikiLeaks objavio dokumente o CIA-inim načinima špijuniranja i hakiranja

WikiLeaks objavio dokumente o CIA-inim načinima špijuniranja i hakiranja
11
Klix.ba
7.3.2017. u 21:41
39
komentara
11

dijeljenja
WikiLeaks objavio dokumente o CIA-inim načinima špijuniranja i hakiranja
WikiLeaks je objavio 8.761 dokument, pod nazivom "Vault 7", fokusiran na CIA-in hakerski program kojim je hakirala popularne aplikacije i špijunirala ljude. Ovi dokumenti su najnoviji okršaj u borbi obavještajnih službi SAD-a i Rusije, a otkrivaju načine na koje je CIA špijunirala i prikupljala podatke o ljudima širom svijeta.
U dokumentima se opisuje način na koji su se, u svrhu špijuniranja, zloupotrebljivali mnogi popularni proizvodi najvećih svjetskih kompanija kao što su Apple, Google, Microsoft i Samsung. Zloupotrebljivani su mobiteli, operativni sistemi na računarima pa čak i pametni televizori.

Objavljeni dokumenti CIA-e datiraju iz perioda između 2013. i 2016. godine, a WikiLeaks ih opisuje kao "najveću objavu strogo povjerljivih dokumenata te agencije ikad".

Iz WikiLeaksa navode da su ti dokumenti kružili među bivšim američkim državnim hakerima na neovlašten način te da je jedan od njih dio tog arhiva proslijedio WikiLeaksu.

Assange je izjavio da dokumenti pokazuju kako postoji rizik od širenja kibernetičkog oružja dodajući da je njegova organizacija povukla neke informacije dok se ne postigne konsenzus o "tehničkoj i političkoj prirodi CIA-inog programa".

Iako u većini slučajeva ne navodi izvor koji im omogući pristup tim dokumentima, osnivač Wikileaks-a Julian Assange tvrdi da dokumenti nisu došli iz ruskih izvora.

"Postoji mnogo indicija o vezama između Assangea i Rusije. Nije slučajnost to što su ruski vojni obavještajci odabrali WikiLeaks kao platformu za distribuciju emailova dužnosnika američke Demokratske stranke", rekla je Susan Hennessey, bivša advokatica Nacionalne agencija za sigurnost SAD-a.

Američki dužnosnici izjavili su da ne znaju gdje je WikiLeaks mogao doći u posjed tih materijala.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...