{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wikileaks objavio 17 tajnih dokumenata "TISA sporazuma"

F
5.6.2015. u 18:36
0
7
Wikileaks objavio 17 tajnih dokumenata "TISA sporazuma"
0
Wikileaks objavio 17 tajnih dokumenata "TISA sporazuma"
Prema objavljenim dokumentima, riječ je o najvećoj do sada WikiLeaksovoj objavi detalja iz TISA-e. Sporazum bi države potpisnice spriječio da kontroliraju gdje se pohranjuju podaci njihovih građana i ko im pristupa iz inozemstva.
WikiLeaks je na svojim je stranicama objavio 17 tajnih dokumenata povezanih s kontroverznim Općim sporazumom o javnim uslugama (TiSA) na čijem potpisivanju iza zatvorenih vrata rade SAD, EU i još 23 države članice Svjetske trgovinske organizacije, uključujući Tursku, Meksiko, Kanadu, Australiju, Pakistan, Tajvan i Izrael koje zajedno "nose" dvije trećine svjetskog BDP-a.

Evropska komisija na svojim je stranicama objavila da je riječ o sklapanju sporazuma usmjerenog prema liberalizaciji trgovine uslugama.

Objavljivanje ovih dokumenata najveće je "curenje" informacija u vezi s ovim sporazumom, a WikiLeaks piše da zemlje potpisnice njime predaju kontrolu nad dijelom svoje ekonomije.

Prema objavljenim dokumentima, riječ je o najvećoj do sada WikiLeaksovoj objavi detalja iz TISA-e. Sporazum bi države potpisnice spriječio da kontroliraju gdje se pohranjuju podaci njihovih građana i ko im pristupa iz inozemstva. Pod jurisdikciju ovog sporazuma pale bi usluge, vodoopskrba, energetika, promet, bankarski sektor, telekomunikacije...

Ovakav sporazum mogao bi biti loša vijest i za pristalice open source softvera, jer jedan članak zabranjuje državama da traže pristup kodovima “masovnog” softvera ako žele nuditi usluge koje taj softver omogućuje. Potpisnice TISA-e još bi mogle koristiti Linux, OpenOffice i drugi sličan softver, ali ne bi ga mogle zahtijevati za svoje usluge.

Cilj TISA sporazuma jest liberalizirati svjetsku trgovinu uslugama, od bankarskih do zdravstvenih, a inicirale su ga Sjedinjene Države. TISA ima klauzulu prema kojoj se jednom uklonjena trgovinska barijera više ne može vratiti, a sporazum pokriva oko 80 posto svjetske trgovine uslugama.

Iz njega je isključen niz država, kao i članice BRICS-a: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

WikiLeaks je prvi put objavio detalje ovog sporazuma u junu prošle godine kada je bila riječ o aneksu o financijskim uslugama.

Dokumenti se mogu pronaći na stranicama WikiLeaksa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: