Svijet
0

Wikileaks najavljuje objavljivanje novih tajnih dokumenata

FENA
Portparol WikiLeaksa najavio je danas da će ta stranica na globalnoj informatičkoj mreži nastaviti da objavljujuje povjerljiva dokumenta vlada širom svijeta, uprkos zahtjevima Pentagona da prekinu sa takvom praksom, javljaju novinske agencije.

"Uvjeravam vas da ćemo i dalje da objavljujemo dokumenta. To je ono što mi radimo", izjavio je portparol WikiLeaksa u intervjuu američkoj novinskoj agenciji AP.

Portparol WikiLeaksa je naveo da želi da zaštiti identitet i da se u tekstu navede da mu je ime Daniel Schmidt.

Portparol Schmidt je rekao da je nedavno objavljivanje povjerljivih dokumenta o ratu u Afganistanu doprinijelo da javnost u svijetu i u Sjedinjenim Američkim Državama razumije sukobe u zemlji na jugu Azije.

Schmidt je odbacio optužbe da objavljivanje tzv. "Afganistanskog ratnog dnevnika", sa više od 90.000 dokumenata, predstavlja prijetnju za američku nacionalnu sigurnost ili da ugrožava živote američkih vojnika.

Website Wikileaks, poznat po tome što dolazi do povjerljivih izvještaja i snimaka, objavio je prošle sedmice američke vojne dokumente o ratu u Afganistanu.

Ova dokumenta, pored detalja o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Afganistanu ubile ili ranile civile, sadrži i detalje o drugom problematičnom aspektu rata, dvojnoj ulozi pakistanske obavještajne službe u ratu u Afganistanu.