Svijet
0

WikiLeaks najavio "Specijalni projekt K" koji će predstaviti 8. aprila

Klix.ba
WikiLeaks je najavio svoju konferenciju za medije zakazanu za 8. april, a nagađa se da će na njoj najaviti objavljivanje novih povjerljivih dokumenata iz svojih zaliha, ili će saopćiti novosti vezane za osnivanje stranke Juliana Assangea u Australiji.

Ova organizacija je na svom Twitter nalogu najavila novi "Specijalni projekt K" o kojem će biti riječi na konferenciji za medije u Washingtonu. Osim ovog podatka nije objavljen nijedan drugi detalj o predstojećem događaju.

Također, nije poznato ni to ko će se obratiti prisutnima na konferenciji za medije, budući da je Assange i dalje u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Prošle sedmice ekvadorska vlada je imala sastanak sa predstavnicima britanske laburističke stranke kako bi pokušali postići dogovor da se Assange prebaci u Švedsku. Podsjetimo, Assange se nalazi u Ambasadi Ekvadora od juna prošle godine, gdje je dobio politički azil.

No, dok Assange ne bude pušten Wikileaks bi mogli zastupati Kristinn Hrafnsson, novinar istraživač sa Islanda ili možda WikiLeaks aktivist Jakov Appelbaum, koji je zastupao organizaciju u prošlosti.

"Projekt K" bi mogao biti povezan i sa Assangeovom političkom partijom u Australiji, koja je pokrenuta prošlog mjeseca, ali joj treba 500 članova prije nego što službeno bude registrirana prije septembarskih izbora.