Nova gripa
0

WHO zasad neće podizati nivo uzbune

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne namjerava podići stepen uzbune na najviši nivo ako situacija u vezi sa širenjem nove gripe ostane kakva je sada, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Govoreći na neformalnom skupu Glavne skupštine UN-a posvećene novoj gripi tipa A (H1N1), Ban je kazao da mu je direktorica WHO-a Margaret Chan kazala da "ako situacija ostane kakva trenutno jeste, ta organizacija ne planira podići nivo uzbune na 6", prenio je Reuters.

Obraćajući se skupu putem videolinka iz Ženeve, Chan je rekla da su WHO-u dosad prijavljena 1.003 slučaja zaraženih osoba iz 20 zemalja svijeta.

Naglasila je kako ipak ne postoje indicije da se suočavamo sa situacijom sličnoj onoj iz 1918. godine kada je pandemija gripe odnijela živote desetaka miliona ljudi. Direktorica je kazala i da se ne zna koliko će se stepen uzbune zadržati na sadašnjem petom nivou.

Glavni tajnik UN-a je izjavio kako planira da za dvije sedmice u Ženevi održi skup donatora i privatnog sektora s ciljem da budu osigurana sredstva za borbu protiv pandemije, navela je britanska agencija.