Širenje bez presedana
0

WHO: Za dva mjeseca varijantom omikron zarazit će se polovina stanovnika Evrope

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od polovine stanovnika Evrope na putu je da se zarazi varijantom koronavirusa omikron u sljedeća dva mjeseca ako se zaraza nastavi prenositi dosadašnjim stopama, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Govoreći na konferenciji za novinare, regionalni direktor Hans Kluge upozorio je da varijanta omikron predstavlja "novi plimni talas od zapada prema istoku" koji se širi evropskim regionom.

"Ovim tempom Institut za zdravstvene metrike i evaluaciju (IHME) predviđa da će više od 50 posto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest-osam sedmica", rekao je Kluge novinarima.

Evropski region WHO obuhvata 53 zemlje i teritorije, uključujući nekoliko u centralnoj Aziji, a Kluge je primijetio da je 50 njih imalo potvrđene slučajeve varijante omikron.

Prema WHO-u, 26 zemalja regiona prijavilo je da je više od jedan posto njihove populacije "svake sedmice zaraženo koronavirusom" do 10. januara te da je u regiji zabilježeno više od sedam miliona novih slučajeva virusa prijavljenih u prvoj sedmici 2022.

Kluge je rekao da "razmjera zaraze bez presedana" sada znači da zemlje bilježe sve veći broj hospitalizacija od covida-19, ali je dodao da su stope smrtnosti i dalje stabilne.

On je također naglasio da odobrene vakcine i dalje pružaju dobru zaštitu od teških bolesti i smrti, uključujući i omicron soj.

Uprkos izvještajima o višem stepenu asimptomatskih slučajeva i manjem udjelu hospitalizacija za slučajeve omikrona, iz WHO su rekli da je prerano da se bolest tretira kao endemska - što znači da se redovno javlja blaža bolest poput gripe.