Prijavljeni klasteri
13

WHO traži podatke od Kine zbog velikog broja oboljele djece od respiratornih bolesti

A. Ku.
Foto: X.com
Foto: X.com
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Kine detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenim klasterima upale pluća među djecom.

Kina je od sredine oktobra prijavila porast oboljenja sličnih gripi. Posljednjih dana, lokalni mediji u gradovima poput Xiana objavili su video zapise bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju na ljekarski pregled.

WHO je u međuvremenu preporučio kineskim zajednicama da preduzmu preventivne mjere, uključujući vakcinaciju, nošenje maski, držanje udaljenosti od bolesnih ljudi, ostanak kod kuće kada su bolesni i redovno pranje ruku.

Kineske vlasti kazale su da je porast slučajeva respiratornih bolesti posljedica hladnijih dana i ukidanja ograničenja koja su bila uvedena u periodu koronavirusa.

WHO navodi da su prijavljeni klasteri nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini te da nije jasno da li su oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija koje su kineske vlasti ranije.

Ured WHO-a u Kini danas je saopćio da je riječ o rutinskoj provjeri. Povećanje incidencije respiratornih bolesti prvi put je otkriveno na konferenciji za novinare prošle sedmice od kineskih zvaničnika iz Nacionalne zdravstvene komisije.

I Kina i WHO su se ranije suočavale s pitanjima o transparentnosti izvještavanja o najranijim slučajevima koronavirusa.