Svijet
0

WHO: Svijetu treba četiri miliona zdravstvenih profesionalaca

FENA
Svijetu su potrebna najmanje četiri miliona profesionalaca iz oblasti zdravstvene zaštite, izjavila je u utorak generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tražeći od zemalja članica da obuče više radnika.

Margaret Chan je izjavila da je kadrovska kriza najteža u supsaharskoj Africi, na koju otpada 24 posto globalnog tereta bolesti, ali ima samo tri posto zdravstvene radne snage, javio je AP.

Drugi problem je veliki broj obučenih zdravstvenih radnika koji napuštaju zemlje što su uložile u njihovu obuku, kazala je.

"Neke bogate zemlje idu u zemlje 'trećeg svijeta' kako bi regrutirale njihove ljekare i medicinske sestre", poručila je Chan svojim medicinskim kolegama na predavanju na Nacionalnom univerzitetu Singapura.

Nekolicina zemalja, među kojima su Sjedinjene Države i Singapur, počele su posljednjih godina zapošljavati strane liječnike s Filipina, iz Indije i Pakistana .

Chan je priznala da je mali broj medicinskih profesionalaca spreman sada raditi u zemljama u razvoju.

"Potrebno nam je ponovo promisliti kako da obučimo dovoljno ljudi koji bi ostali u selima i kako bi pomagali selima u Vijetnamu, Laosu i Mijanmaru", kazala je.

Chan je u Singapuru u trodnevnoj posjeti uoči Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. aprila.