Svijet
0

WHO sazvala krizni sastanak zbog širenja zika virusa

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala je krizni sastanak zbog širenja zika virusa u zemljama Latinske Amerike.

Sastanak koji je zatvoren za javnost uslijedio je kako bi stručnjaci razmotrili da li je trenutno stanje u vezi virusa alarmantno.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier podsjetio je kako je ta zdravstvena organizacija Ujedinjenih nacija 2014. godine proglasila epidemiju ebole u zemljama zapadne Afrike.

"Sastanak je sazvan kako bi se utvrdilo da li postoji razlog za proglašenje javnog zdravstvenog stanja međunarodne zabrinutosti", rekao je Lindmeier.

Slični sastanci WHO-a ranije su se sazivali kao svojevrstan SOS međunarodni poziv na ulaganje novca i napora da se suzbije određena epidemija ili druga zdravstvena opasnost.

Zika virus registrovan je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Zbog globalnih putovanja, naučnici upozoravaju kako se virus može pojaviti bilo gdje u svijetu. Opasni zika virus prenosi komarac Aedes Aegypti koji živi u urbanim sredinama tropskih područja. Agresivno grizu tokom dana, a prenosilac je i žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Za zika virus ne postoji vakcina dok ne postoji lijek ni za liječenje virusa. Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolja i povraćanje. Simptomi obično počne tri do sedam dana nakon uboda komarca.

Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi tranfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom. Virus je prošle godine eskalirao u Brazilu kada je registrovano više od 2.400 slučajeva u 20 brazilskih država, u usporedbi sa 147 slučajeva u 2014. godini. Najveći dio pacijenata bile su porodilje s povišenom temperaturom, osipom i glavoboljom. Ustanovljeno je i kako zika virus izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.