{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WHO šalje misiju u Mađarsku da procijeni uticaj zagađenja na zdravlje

F
12.10.2010. u 20:26
0
0
WHO šalje misiju u Mađarsku da procijeni uticaj zagađenja na zdravlje
0
WHO šalje misiju u Mađarsku da procijeni uticaj zagađenja na zdravlje
Foto: AFP
Svjetska organizacija za zdravlje (WHO) saopćila je u utorak da je poslala misiju stručnjaka u Mađarsku kako bi pomogla vlastima u njihovom procjenjivanju uticaja na zdravlje crvenog toksičnog blata koje se prije osam dana izlilo iz tvorničkog rezervoara na zapadu zemlje.
"Ekipa stručnjaka WHO-a odlazi danas u Mađarsku da pruži dodatnu pomoć u procjenjivanju potencijalnih kratkoročnih i dugoročnih posljedica ogromne bujice blata po zdravlje, koje vodi vlada", navodi se u saopćenju WHO-a.

Oko 700.000 kubnih metara crvenog toksičnog blata iz jednog napuklog rezervoara izlilo se početkom oktobra na sela u blizini tvornice boksita i aluminija u gradu Ajki.

Ovo blato je izazvalo najveću ekološku katastrofu do sada zabilježenu u Mađarskoj, uništilo ekosistem nekoliko rijeka, prije nego što se izlilo u Dunav. Nivo alkalnosti u ovoj rijeci je sada kao što je bio prije nesreće.

Potrebne su procjene da bi se utvrdile dugoročne posljedice po zdravlje osoba izloženih prašini, vodi i hrani "koje bi mogle da sadrže veću količinu teških metala", precizirao je WHO i potvrdio da mađarske vlasti poduzimaju "sve sanitarne mjere koje su obavezne u ovom stadiju".

WHO smatra kako je malo vjerovatno da postoji kratkoročni zdravstveni rizik u susjednim zemljama. On je više zabrinut za moguće srednjoročne i dugoročne posljedice ako se teški metali pojave u prehrambenom lancu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: