Bitan drugačiji pristup
68

WHO protiv obaveznog vakcinisanja protiv korone: Bolje je edukovati ljude

A. B.
WHO se zalaže za drugačiji pristup zemalja kada je riječ o vakcinaciji
WHO se zalaže za drugačiji pristup zemalja kada je riječ o vakcinaciji
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da vakcinisanje protiv koronavirusa ne bi trebalo biti obavezno, osim u specifičnim profesionalnim okolnostima, te da bi umjesto toga ljude trebalo edukovati o dobrobiti svake vakcine.

Iz WHO-a su dalje naveli da će same zemlje određivati kakva će biti njihova kampanja o vakcinaciji, međutim, stoje pri svome stavu da bi bio pogrešan put ukoliko bi taj proces bio obavezan.

"Mislim da obavezivanje nije smjer kojim treba ići u ovom trenutku, pogotovo kada je riječ o vakcinama protiv koronavirusa. Mnogo je bolja edukacija i samim time olakšavanje ljudima i njihovo poticanje na vakcinaciju. Mislim da ne trebamo razmišljati o tome da države odrede da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna", navela je Kate O'Brien, direktorica odjela za vakcinaciju WHO-a.

Michael Ryan, direktor za hitna pitanja u WHO-u na konferenciji za novinare je naglasio da je bolje objasniti prednosti vakcine umjesto uvođenja obavezne vakcinacije, piše NDTV.

"Dolazak vakcine je dobra vijesti i to je pobjeda ljudskog napora nad mikrobnim protivnikom. Upravo to moramo ljudima govoriti i uvjeriti ih zbog čega je dobro da se vakcinišu. Upravo takvo postupanje bismo svi mi koji radimo u zdravstvu trebali izbjeći. Mnogo je bolje da ljudima predstavimo podatke i koristi i pustimo ih da sami odluče. Postoje određene okolnosti", naglasio je Ryan.