{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WHO potvrdio smrtni slučaj od ptičije gripe u Egiptu

F
17.12.2008. u 16:24
0
0
WHO potvrdio smrtni slučaj od ptičije gripe u Egiptu
0
WHO potvrdio smrtni slučaj od ptičije gripe u Egiptu
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je najnovija žrtva ptičije gripe izazvane virusom H5N1 šesnaestogodišnja Egipćanka koja je umrla u ponedjeljak.
Od dosad potvrđenog 51 slučaja ove bolesti u Egiptu, 23 su imala fatalan ishod, prenosi Reuters.

U svijetu je od 2003. registriran 391 slučaj ptičije gripe među ljudima, od kojih je 247 imalo smrtni ishod. Najviše oboljelih, 139, zabilježeno je u Indoneziji, u kojoj je bilo i najviše smrtnih slučajeva - 113. Slijedi Vijetnam sa 106 oboljelih, od kojih su 52 umrla, zatim Egipat, pa Kina sa 30 oboljelih, od kojih je 20 umrlo, a potom Tajland sa 25 oboljelih od kojih je umrlo 17.

Zasad virus H5N1 pogađa pretežno domaću živinu i ptice, ali svjetski eksperti upozoravaju da je moguća mutacija ovog virusa u formu koja bi se lako prenosila sa čovjeka na čovjeka i možda izazvala pandemiju.

Dosad je, međutim, najveći broj slučajeva oboljenja među ljudima mogao da se dovede u direktnu ili indirektnu vezu sa zaraženom živinom.

Utvrđivanje da li je neko zaražen virusom H5N1 traje dan ili dva, međutim detaljnija testiranja u državnim laboratorijima ili onima u sistemu WHO-a mogu da potraju sedmicu dana, pa i duže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: