Prvi slučaj nove gripe u Italiji
0

WHO ne savjetuje ograničenje putovanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Italiji je danas zabilježen prvi slučaj nove gripe, nakon što je potvrđeno da je jedan mladić inficiran virusom H1N1.

Riječ je o 25-godišnjaku iz provincije Masa koji se vratio s putovanja u Meksiko 23. aprila, potvrdili su ljekari, prenijela je agencija Ansa.

Kako je navedeno iz ljekarskih izvora, on se uspješno oporavlja od te bolesti.

Broj potvrđenih slučajeva oboljelih od nove gripe tipa A (H1N1) u svijetu povećan je sa 367 na 615 u 15 zemalja, od kojih je 17 smrtnih slučajeva, saopćila je ranije danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Jedan smrtni slučaj od posljedica virusa A (H1N1) zabilježen je u SAD-u i 16 u Meksiku.

Uz SAD (141 slučaj, 1 smrtni slučaj) i Meksiko (397 slučajeva, 16 smrtnih), stoji u internetskom saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije, zarazu gripom A (H1N1), bez smrtnog ishoda prijavile su: Austrija (1), Kanada (34), Kina - Hong Kong (1), Danska (1), Francuska (1), Njemačka (4), Izrael (2), Hilandija (1), Novi Zeland (4), Republika Koreja (1), Španija (13), Švicarska (1) i Velika Britanija (13).

WHO na svojim stranicama ne savjetuje ograničenja kada je riječ o putovanjima ili zatvaranju granica. Bolesnim osobama i onima koje osjećaju razvoj simptoma sličnih gripi, preporučuje se da odgode međunarodna putovanja, a onima koji osjete spomenute simptome po dolasku u drugu zemlju savjetuje se da odmah potraže stručnu ljekarsku pomoć.

U saopćenju se ističe kako nema opasnosti od zaraze virusom nakon konzumiranja termički obrađene svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa. Svima se savjetuje redovno i temeljito pranje ruku sapunom i vodom.

Prema najnovijim podacima objavljenim u subotu, broj osoba zaraženih u Meksiku, kod kojih je potvrđeno postojanje virusa A (H1N1) porastao je za 241 osobu, a broj smrtnih slučajeva za još devet. I u Velikoj Britaniji je, po rezultatima posljednjih laboratorijskih testova ustanovljeno da je u zemlji 13 zaraženih. Zaražene su još dvije osobe. One su bile u kontaktu s drugim osobama koje su nedavno doputovale iz Meksika.

Poljski Laboratorij za sanitarnu inspekciju u subotu je izvijestio da su laboratorijske pretrage za devet suspektnih slučajeva negativne na virus A te da niko od devet osoba čiji su uzorci poslani na analizu nije zaražen.