Rezultati istrage
11

WHO: Koronavirus na ljude najvjerovatnije prenijela životinja, nije poznato koja

Klix.ba
WHO danas objavljuje izvještaj
WHO danas objavljuje izvještaj
Koronavirus na ljude je vjerojatno prenijela životinja, a počeo se širiti ne više od mjesec ili dva prije nego što je to primijećeno u decembru 2019. godine. Najmanja je vjerovatnoća da je virus potekao iz laboratorije.

Zaključio je to zajednički međunarodni tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u nacrtu izvještaja o istrazi porijekla koronavirusa, a čije zaključke je objavio CNN. Izvještaj bi danas i zvanično trebao biti predstavljen.

Izvještaj daje četiri moguća izvora virusa, a najvjerojatniji je scenarij da je virus prenijet posredstvom životinje, moguće divlje, koja je zarobljena i potom uzgajana na farmi. Međutim, istraga nije otkrila koja je to životinja koja je zaražena od šišmiša, koji se smatra najvjerovatnijim izvornim virusom, a koja je virus potom prenijela na čovjeka.

Takozvani "mogući srednji domaćin" koronavirusa i dalje je nepoznat, navodi se u tekstu.

Sljedeća vjerovatnoća je direktan prijenos s jedne od životinja za koje je poznato da nose sličan koronavirus, poput šišmiša ili pangolina. Izvještaj navodi da je mogući, ali ne vjerovatan prijenos iz smrznute ili rashlađene hrane, a najmanje vjerovatno je slučajno puštanje virusa iz laboratorije.