Svijet
0

WHO: Borba protiv tuberkuloze mogla bi trajati stoljećima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bez boljih lijekova i dijagnostike do potpunog iskorjenjivanja tuberkuloze moglo bi proći još nekoliko stoljeća, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u povodu Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 24. marta.

Podaci WHO-a pokazuju kako je od tuberkuloze u 2005. godini oboljelo 9 miliona ljudi, a 1,6 miliona ih je umrlo od posljedica te bolesti, prenosi web-stranica Pliva zdravlje.

Sličan broj stradalih zabilježen je i 2004. godine, pa stručnjaci UN-a zaključuju da su napori za zaustavljanje širenja tuberkuloze urodili plodom.

Usprkos tome, ako zdravstveni djelatnici ne dobiju nova oruđa, smanjenje broja oboljelih ići će vrlo sporo, a postojećim tempom moglo bi trajati stoljećima, izjavio je u Ženevi dužnosnik WHO-a Mario Raviglione.

Procjenjuje se da je trećina svjetske populacije zaražena mikrobima koji uzrokuju tuberkulozu. Obično samo 10 posto zaraženih, najčešće osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, i oboli od tuberkuloze.

Tuberkuloza je najčešći uzrok smrti HIV pozitivnih osoba (200.000 godišnje).

Zabrinutost stručnjaka izaziva i širenje iznimno smrtonosnog novog soja uzročnika tuberkuloze koji je otporan na neke lijekove, a zabilježen je u 28 zemalja širom svijeta.