Svijet
0

WHO bi mogao proglasiti pandemiju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najvjerovatnije će podići stepen opasnosti od nove gripe na najviši - šesti nivo i proglasiti pandemiju, izjavila je glavna direktorica WHO-a Margaret Chen u intervjuu španskom dnevniku El Pais od ponedjeljka.

"Nivo šest ne znači da će doći do kraja svijeta. Veoma je važno to razjasniti, jer u suprotnome kada proglasimo šesti nivo opasnosti, to bi moglo izazvati nepotrebnu paniku", istakla je Chen, a prenio Reuters.

Ona je kazala da su "virusi gripe veoma nepredvidljivi i varljivi i kako ne treba da budemo pretjerano samouvjereni".

"Ne smijemo dati priliku virusu H1N1 da se izmiješa s drugim virusima i zbog toga proglašavamo nivoe opasnosti", izjavila je Chen za El Pais.

Ona je upozorila da ne treba biti previše samouvjern zbog stabilizacije broja oboljelih od nove gripe, jer južna hemisfera treba ući u zimski period kada sezona gripe ionako jenjava.

"Moramo biti veoma oprezni. Niko ne može predvidjeti šta će se dogoditi kada gripa dostigne vrhunac na jugu i stigne novi val, što će se bez sumnje dogoditi", istaknula je Chen.

"Tačno je da je broj (oboljelih ljudi koji nisu bili u Meksiku) mali, ali to je zato što još nismo vidjeli kompletnu situaciju, odnosno nemamo cjelovitu sliku o tome što se događa. Situacija se razvija i virus se mijenja", izjavila je ona.

Chen je izjavila da je isuviše rano davati prognoze koliki će dio populacije biti zahvaćen novom gripom.

U međuvremenu je WHO saopćio da je u njegovim laboratorijima potvrđeno 985 slučajeva inficiranja virusom H1N1 u 20 država, kao i da je potvrđeno da je 25 smrtnih slučajeva u Meksiku izazvala nova gripa.

Prema najnovijim podacima, 590 osoba je oboljelo u Meksiku, dok je 226 slučajeva zabilježeno u SAD-u.

WHO je saopćio i broj oboljelih u državama širom svijeta: Austrija 1, Kanada 85, Hong Kong - Kina 1, Kostarika 1, Kolumbija 1, Danska 1, Salvador 2, Francuska 2, Njemačka 8, Irska 1, Izrael 3, Italija 1, Holandija 1, Novi Zeland 4, Južna Koreja 1, Španija 40, Švicarska 1 i Velika Britanija 15.

U međuvremenu je Francuska objelodanila da su potvrđena još dva slučaja oboljelih, što je ukupan broj oboljelih u toj zemlji povećalo na četiri.

WHO čeka evidenciju o širenju virusa izvan američkog kontinenta, prije nego što podigne nivo opasnosti na najviši, šesti stepen i proglasi pandemiju.