Svijet
0

Westerwelle: Izbori u Evropi mogu dinamizirati proces priključenja Turske EU

FENA
Proces priključenja Turske Evropskoj uniji mogao bi dobiti zamah poslije izbora u Evropi, posebno u Francuskoj, ocijenio je u utorak u Istanbulu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

"Evropsko-turske odnose i pregovore o priključenju treba ponovo dinamizirati. Već odavno nije otvoreno nijedno poglavlje", kazao je Westerwelle u govoru održanom na univerzitetu Sabanci u Istanbulu.

Njemački ministar je naglasio da Evropa treba da ponudi perspektivu priključenja Turskoj, a da njeno napredovanje treba da zavisi od zasluga Ankare, a ne od domaćih mišljenja" u državama članicama.

"Optimist sam da će naredni izbori u Evropi ojačati ovaj princip", kazao je Westerwelle aludirajući na izbor socijaliste Francoisa Hollandea u Francuskoj koji je zamijenio Nicolasa Sarkozyja, žestokog protivnika ulaska muslimanske Turske u EU.

Liberalni ministar je drugi čovjek u vladi kancelarke Angele Merkel, koja je također protiv integracije Ankare u EU.

Pregovori o priključenju Turske, otvoreni 2005. godine, zamrznuti su zbog Kipra.

Ankara odbija da primijeni carinsku uniju u grčkom dijelu podijeljenog otoka Kipra koji je član EU-a, a koji ona ne priznaje. Zbog toga je EU zamrznula niz pregovaračkih poglavlja.

Westerwelle je još jedanput pozvao Ankaru da primijeni "protokol iz Ankare", kako bi prevladala kiparski ćorsokak i nastavila da napreduje putem demokratskih reformi.