Svijet
0

Wen: Stop američkim i ostalim snagama u pomorskom sporu

SRNA
Wen Jiabao
Wen Jiabao
Kineski premijer Wen Jiabao izjavio je danas da spoljne snage nemaju pravo da se miješaju u kompleksan spor u Južnom kineskom moru i upozorio SAD i ostale zemlje da se ne uključuju u ovo osjetljivo pitanje.

Wen je u nastupu na samitu sa liderima Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) na indonežanskom ostrvu Baliju istovremeno ponudio 10 milijardi dolara u zajmovima i rekao da Kina želi prijateljske odnose sa svima.

Kina polaže prava na veliki dio Južnog kineskog mora, kroz koje prolaze ključni pomorski putevi i koje je potecijalno bogato energetskim resursima.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji takođe polažu prava na dijelove ovog mora i, zajedno sa SAD i Japanom, vrše pritisak na Peking povodom pitanja suvereniteta u ovoj oblasti.

Bijela kuća je najavila da će na sutrašnjem novom sastanku lidera ASEAN-a pokrenuti ovo pitanje, ali Kina je saopštila da ne želi takvu raspravu i da podržava bilateralno rješavanje problema među državama koje su direktno umiješane u spor.

"Spor koji postoji među određenim državama u ovom regionu u vezi sa Južnim kineskim morem je pitanje koje je nastajalo u periodu od nekoliko godina. Ono treba da bude riješeno kroz prijateljske konsultacije i rasprave između država koje su direktno umiješane. Spoljne snage ne treba da se miješaju pod bilo kakvim izgovorom", rekao je Wen liderima ASEAN-a, a prenijela je agencija Sinhua.

Japan je takođe izrazio zabrinutost zbog ovog spora, a Indija se umiješala preko sklapanja sporazuma sa Vijetnamom o vađenju nafte u Južnom kineskom moru.
Uprkos ovom sporu, Peking je izrazio spremnost za jačanje trgovinskih i ekonomskih veza sa zemljama jugoistočne Azije.

"Kina će zauvijek biti dobar susjed, dobar prijatelj i partner ASEAN-a. Blisko ćemo sarađivati sa vama, kako bismo realizovali sve sporazume koje smo postigli, radi dobrobiti naših naroda i većeg doprinosa miru i napretku našeg regiona", rekao je kineski premijer.

Wen je dodao da će Kina ponuditi ASEAN-u još 10 milijardi dolara u zajmovima, pored obećanja o 15 milijardi dolara prije dvije godine.

Kineski premijer rekao je da će njegova zemlja izdvojiti 473 miliona dolara za jačanje saradnje u oblastima zaštite prirodne sredine na moru, navigacione bezbjednosti i borbe protiv međunarodnog kriminala.