Svijet
0

Wen Jibao: Samit Kina-Japan je korak naprijed

FENA
Kineski premijer Wen Jibao ocijenio je "novim korakom naprijed" samit između Kine i Japana, zatvoren u nedjelju u Pekingu, koji, međutim, nije omogućio rješavanje spora o suverenitetu nad nalazištima gasa u moru u istočnoj Kini.

"Mislim da je samit bio uspješan. Jasno je da je napravljen korak naprijed u odnosima između Kine i Japana, naročito u trgovačkoj razmjeni", rekao je u nedjelju Wen Jibao japanskom ministru vanjskih poslova Masahiku Komuri.

U zajedničkom saopćenju, obje zemlje pozivaju na nastavak suradnje u domenu trgovine, energetike i pitanja okoliša, bez značajnijih inicijativa.

Sama činjenica da su dvije bivše rivalske zemlje započele fazu dijaloga predstavlja "pozitivan događaj", rekao je Mitsuo Sakaba, glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova.

U subotu je Sakaba objavio da Japan očekuje da dočeka predsjednika Hu Jintaoa u proljeće sljedeće godine, u vrijeme "trešanja u cvatu", u prvoj posjeti šefa kineske države u posljednjih 10 godina.

Japanski ministar vanjskih poslova Masahiko Komura je predložio ovaj period u Pekingu u subotu, tokom susreta s kineskim kolegom Yangom Jiechijem.

"Japanska strana je sugerirala da to bude proljeće, to je najljepše godišnje doba u Japanu, kada su trešnje u cvatu, to je najbolji momenat posjete kineskog predsjednika", rekao je on.