{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wen Jibao: Samit Kina-Japan je korak naprijed

F
2.12.2007. u 13:08
0
0
Wen Jibao: Samit Kina-Japan je korak naprijed
0
Wen Jibao: Samit Kina-Japan je korak naprijed
Kineski premijer Wen Jibao ocijenio je "novim korakom naprijed" samit između Kine i Japana, zatvoren u nedjelju u Pekingu, koji, međutim, nije omogućio rješavanje spora o suverenitetu nad nalazištima gasa u moru u istočnoj Kini.
"Mislim da je samit bio uspješan. Jasno je da je napravljen korak naprijed u odnosima između Kine i Japana, naročito u trgovačkoj razmjeni", rekao je u nedjelju Wen Jibao japanskom ministru vanjskih poslova Masahiku Komuri.

U zajedničkom saopćenju, obje zemlje pozivaju na nastavak suradnje u domenu trgovine, energetike i pitanja okoliša, bez značajnijih inicijativa.

Sama činjenica da su dvije bivše rivalske zemlje započele fazu dijaloga predstavlja "pozitivan događaj", rekao je Mitsuo Sakaba, glasnogovornik japanskog ministarstva vanjskih poslova.

U subotu je Sakaba objavio da Japan očekuje da dočeka predsjednika Hu Jintaoa u proljeće sljedeće godine, u vrijeme
"trešanja u cvatu", u prvoj posjeti šefa kineske države u posljednjih 10 godina.

Japanski ministar vanjskih poslova Masahiko Komura je predložio ovaj period u Pekingu u subotu, tokom susreta s kineskim kolegom Yangom Jiechijem.

"Japanska strana je sugerirala da to bude proljeće, to je najljepše godišnje doba u Japanu, kada su trešnje u cvatu, to je najbolji momenat posjete kineskog predsjednika", rekao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: