Svijet
0

Wen: Bit će "krajnje teško" boriti se protiv zagađenja

FENA
Bit će "krajnje teško" za Kinu da postigne ciljeve u oblasti borbe protiv zagađenja, ocijenio je u ponedjeljak premijer Wen Jiabao.

"Mi smo pokazali odlučnost, ali će biti krajnje teško da postignemo ciljeve", izjavio je Wen na konferenciji za štampu koju je održao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"U tom domenu naš posao je teži nego onaj koji treba da obavi Njemačka", dodao je šef kineske vlade, naglasivši da njegova zemlja ulaže napore da zatvori tvornice zagađivače, ali da hendikep predstavlja ogromno stanovništvo u Kini.

Kineska vlada je postavila kao cilj da smanji za 10 posto emitiranje zagađivača između 2006. i 2010. godine, ali su se u 2006. godini ključni indikatori zagađivanja povećali za više od jedan posto.

Kina je jedan od glavnih faktora odgovornih za zagađivanje okoliša u svijetu.

Njeno ekonomsko širenje prati veliki porast zagađenja, ali Peking nema povjerenja u mjere za smanjivanje plinova s učinkom staklenika jer se plaši da bi one smetale njegovom ekonomskom rastu.

Kina bi s ekonomskim rastom od 11,5 posto u prvom polugodišu 2007. mogla premašiti Njemačku kao treću svjetsku ekonomsku silu već ove godine.

Klimatsko zagrijavanje je na dnevnom redu druge posjete njemačke kancelarke Kini.