Kina
0

Website Ministarstva odbrane napadnut 2,3 miliona puta

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da je na njegov website u prvih mjesec dana funkcionisanja izvedeno 2,3 miliona hakerskih napada, ali da nijedan nije bio uspješan.

Urednik tog websitea Ji Gvejlin rekao je da je website www.mod.gov.cn popularan i među bezazlenijim posjetiocima, budući da je za tri mjeseca od njegovog puštanja u rad 20. augusta zabilježeno 1,25 milijardi posjeta, javio je u četvrtak Reuters.

Kineska vojska, koja je obično tajnovita, pokrenula je ovaj site kao odgovor na kritike koje joj se upućuju iz inostranstva zbog netransparentnosti i modernizacije armije.

Azijski susjedi i SAD sumnjičavi su prema kineskim vojnim namjerma zbog tajnovitosti političkog sistema Kine koja je posljednjih godina znatno povećala vojni budžet da bi nabavila novo oružje visoke tehnologije.

Kina tvrdi da njena vojna modernizacija ne predstavlja opasnost ni po jednu zemlju, ali ona već dugo prijeti da će napasti Tajvan ako ovo ostrvo, koje se odvojilo od Kine 1949. godine, formalno proglasi nezavisnost, navodi britanska agencija.

Napadi na website sa ciljem da se ukradu informacije ili poremeti njihovo funkcionisanje postaju sve veći problem za sve armije u svijetu, budući da tehnologija poprima sve važniju ulogu.