Svijet
0

Web sajt za novinare koji prate EU

FENA
Evropski centar za novinarstvo pokrenuo je web sajt s ciljem da pomogne novinarima koji izvještavaju o Evropskoj uniji.

Ovaj jednostavni sajt sadrži pozadinske detalje i ključne informacije o Evropskoj uniji – glavni akteri, institucije i organizacije. Sajt je kompaktan, obuhvatan, osmišljen kao pristupačan alat za novinare koji se nastoje snaći u institucijama EU.

Evropska unija raste i mijenja se svake godine, te će kao takva uvijek biti vruća tema za novinare. No, snalaženje u tom labirintu informacija i komplicirani mehanizmi EU mogu biti zamršeni. U odjeljku "teme" može se pronaći izbor EU tema koje su trenutno predmet diskusije, ko je uključen u te diskusije i kako kontaktirati učesnike, kao i ideje za potencijalne priče. Pored toga, mogu se pronaći i linkovi za mnoge bitne web sajtove koji su u bilo kakvoj vezi s EU.

Nastoji izbjeći institucionalnu hijerarhiju EU, a osmišljen je tako da koristi što je manje moguće žargona. Također, pojednostavljuje snalaženje u labirintu informacija koje se mogu pronaći o Evropskoj uniji, tako da se reporteri mogu na jednostavan način uhvatiti ukoštac s ključnim pitanjima i igračima.

Novinarima je ponekad teško pronaći – i razumjeti – informacije iz različitih institucija i organizacija u sklopu EU-a. Nudeći ažuriran sadržaj o pitanju širokog dijapazona EU tema, i baveći se potencijalnim izvorima zabrinutosti i interesima kako na državnom tako i regionalnom nivou, EU za novinare pruža alat koji je lagan za upotrebu svim novinarima – ali naročito onima čije se sjedište nalazi izvan Brisela – da bi im se pomoglo u kretanju po evropskim institucijama.