Svijet
0

WB: Palestinska samouprava bi mogla prestati funkcionirati

FENA
Palestinska samouprava, lišena međunarodne pomoći, mogla bi prestati funkcionirati ako njeni službenici ne budu duže vremena plaćani, upozorila je Svjetska banka u svom izvještaju.

"Ako se i dalje za nekoliko mjeseci nastavi s neplaćanjem Palestinske samouprave, ona bi mogla prestati funkcionirati, službenici su već počeli s neizvršavanjem svojih obaveza u znak protesta i taj fenomen bi se mogao intenzivirati kada osoblje počne tražiti druge mogućnosti za preživljavanje", piše Svjetska banka u izvještaju.

Zemlje donatori, posebno Evropska unija i SAD, ukinule su pomoć Palestinskoj samoupravi odmah nakon što je Hamas došao na čelo vlade.

Izrael je zamrznuo mjesečne uplate Palestincima od oko 60 miliona dolara, koji se prikupljaju od raznih carinskih dažbina za robu na Zapadnopj obali i u pojasu Gaze koja prolazi preko izraelske teritorije.

U tom kontekstu, oko 160.000 vladinih službenika i pripadnika službi sigurnosti Palestinske samouprave nije plaćeno od marta.

Prema Svjetskoj banci, rušenje palestinskih institucija uništilo bi za nekoliko sedmica godine rada i stvorilo bi situaciju koja bi se teško mogla prevazići.

"Kompleksne strukture kao što su školski sistemi nisu mašine koje se mogu zaustaviti ili krenuti jednostavnim pritiskom na dugme", objašnjava Svjetska banka.

"Ako Palestinska samouprava bude paralizirana na duži period, to bi moglo minirati sve napore donatora koji već desetak godina rade na uspostavljanju institucija neophodnih za buduću palestinsku državu ili funkcioniranje prijelaznog režima", upozoravaju stručnjaci Svjetske banke u svom izvještaju.