Svijet
13

Washington: Vođa američkih desničara dobio udarac u glavu pred kamerama

Klix.ba
Vođa američke neformalne grupe desničara poznate kao Alt-right (Alternativna desnica) Richard Spencer napadnut je prilikom davanja izjave za medije u Washingtonu.

Spencer, koji je postao poznat zahvaljujući videu gdje nacističkim pozdravom uzvikuje "hail Trump", boravio je u petak sa svojim istomišljenicima u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država kako bi prisustvovao inauguraciji novog američkog predsjednika.

Desničarski vođa poznat je i po pozivanju na "mirno etničko čišćenje SAD-a" u kojem bi živjele samo osobe evropskog porijekla.

Za vrijeme davanja intervjua u Washingtonu Spencer je privukao pažnju građana koji su ga prepoznali i izrazili negodovanje njegovim prisustvom.

Spencer je na sakou nosio lice animiranog lika poznatog kao Pepe the Frog, a koji je u proteklom periodu postao simbol desnice jer se često koristi u situacijama koje potcrtavaju klišee vezane za neku etničku grupu.

Dok je odgovarao na dobacivanja građana koji su ga nazivali neonacistom, iznenada mu je prišao jedan od nezadovoljnih posmatrača i zadao mu udarac šakom u glavu.