Svijet
11

Washington Post: Alep je za Siriju što i Sarajevo za Bosnu

Klix.ba
Građani Alepa pretrčavaju ulicu (Foto: AFP)
Građani Alepa pretrčavaju ulicu (Foto: AFP)
David Miliband, bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije i sadašnji predsjedavajući Međunarodnog spasilačkog komiteta (IRC), u svom današnjem tekstu u Washington Postu poredio je dešavanja u Sarajevu i Alepu.

Uoči mirovnih pregovora između sirijske vlade i pobunjenika koji će se održati naredne srijede u švicarskom Montreuxu, Miliband je u svom osvrtu napisao da je ovo rijetka prilika da se u Siriji prekine krvoproliće.

Međutim, mnogi učesnici, među kojima je i Laurent Fabius, francuski ministar za vanjske poslove, izrazili su svoju sumnju da će pregovori uspjeti.

Ako je mir nije opcija, pregovori se moraju usmjeriti na vraćanje minimuma humanosti u vođenju rata. To znači rješavanje očajne situacije sirijskih civila koji su bez hrane, zdravstva, obrazovanja ili nade, piše Miliband u kolumni.

O kakvoj se krizi radi govori i činjenica da je devet miliona Sirijaca raseljeno, trećina domova su uništeni ili oštećeni, 40 posto bolnica je porušeno dok ih je 20 posto oštećeno. Više od dva miliona djece nije išlo u školu prošle godine, dodaje on.

Sudbina Alepa treba biti test napretka. Alep je sirijski najveći grad, sa 2 miliona ljudi. To je sada podijeljen grad, mjesto sukoba u kojem se testira humanost obje strane. Alep je sada za Siriju ono što je Sarajevo bilo za Bosnu i Hercegovinu. Ako se ikada mir i ljepota vrate u Siriju, ovaj grad treba biti spašen od pakla", piše bivši britanski ministar vanjskih poslova u Washington Postu.

Sirijske opozicione grupe danas su potvrdile da će učestvovati na pregovorima u Švicarskoj koji se održavaju pod okriljem UN-a.