|

Washington isključuje Tursku iz programa F-35 ukoliko nabavi ruski sistem

Washington isključuje Tursku iz programa F-35 ukoliko nabavi ruski sistem
26
F
FENA
25.6.2019. u 16:17
28
komentara
26

dijeljenja
Washington isključuje Tursku iz programa F-35 ukoliko nabavi ruski sistem Ilustracija: Shutterstock
Sjedinjene Države zabranit će turskim snagama korištenje i razvoj borbenih aviona F-35 ukoliko Ankara realizira nabavku ruskih sistema protuzračne odbrane, izjavila je u utorak američka ambasadorica u NATO-u.
Washington i njegovi saveznici zatražili su od članice NATO-a Turske da ne instalira ruski protuzračni sistem S-400, tvrdeći da bi to omogućilo ruskoj tehnologiji da prepozna američke borbene avione, koji su stvoreni kako bi izbjegli neprijateljske radare i toplinske senzore.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbija, međutim, da popusti, produbljujući diplomatski jaz koji je ionako veliki zbog suprotstavljenih strategija dvije zemlje u Siriji, američkih sankcija prema Iranu i pritvaranja američkog konzularnog osoblja.

"Sve ukazuje na to da će Rusija isporučiti sistem Turskoj i to će morati da ima posljedice", izjavila je novinarima u Bruxellesu američka ambasadorica u NATO-u, Kay Bailey Hutchison.

- Doći će do otkazivanja programa F-35 jer mi ne možemo dopustiti da naši sistemi budu destabilizirani postojanjem ruskog sistema unutar alijanse - kazala je.

Sjedinjene Države tvrde da ti avioni, koje proizvodi korporacija Lockheed Martin, pružaju NATO snagama brojne tehnološke prednosti u zraku, uključujući sposobnost prekida neprijateljskih komunikacijskih mreža i navigacijskih signala.

Turska proizvodi dijelove rezervoara s gorivom za F-35, opreme za slijetanje i ekrana u pilotskoj kabini. Hutchison je kazala da je Ankara bila značajan partner, ali da su sigurnosne brige zbog nabavke ruskog sistema prevladale.

"Mnogi od nas pokušali su razuvjeriti Tursku", kazala je.

Pentagon je već prekinuo obuku turskih pilota u avionima F-35.

Očekuje se da Erdogan raspravlja o toj temi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na samitu G20 u Japanu u ovoj sedmici. Jedan visoki diplomata NATO-a kazao je kako je to vjerovatno posljednja prilika za Tursku da se izvuče iz te situacije.

Ministri odbrane NATO-a, koji u srijedu započinju dvodnevni sastanak, ne planiraju da formalno potegnu to pitanje, ali bi moglo doći do nekih diplomatskih manevara u neformalnim susretima, tvrde diplomati.

"Nije gotovo dok je gotovo, ali Turska do sada odbija da odustane od kupovine. Posljedice će se desiti, mi ne smatramo da imamo mogućnost izbora po tom pitanju", kazala je Hutchison, prenosi Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...