Postoji dogovor
0

Washington i Moskva će se pomagati tokom krize: Ovo je vrijeme za zajednički rad

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD i Rusija će nastaviti jedni drugima da pomažu u vremenima krize, saopštila je portparolka State Departmenta Morgan Ortagus.

Ona je u saopštenju podsjetila da su Rusija i SAD jedni drugima pomagali tokom kriza u prošlosti i da će, bez sumnje, to biti slučaj ponovo u budućnosti.

"Ovo je vrijeme za zajednički rad kako bi se pobijedio zajednički neprijatelj koji predstavlja prijetnju po živote svih nas", navodi se u saopštenju.

Ortagus je naglasila da su SAD privržene globalnoj borbi protiv oboljenja Covid-19, uz podsjećanje da su se države Grupe 20 (G20) prošle sedmice saglasile da zajedno rade i da Washington sarađuje sa tim zemljama, kao i sa drugima, kako bi omogućili da oni kojima je to potrebno dobiju ključna sredstva, javio je TASS.

Prema riječima portparolke State Departmenta, SAD su nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina pristale da kupe potrebna medicinska sredstva od Rusije.

Ona je dodala da su SAD pristale da od Rusije kupe sredstva kao što su respiratori i oprema za ličnu zaštitu, te da je ova oprema jučer isporučena Federalnoj agenciji za upravljanje krizama (FEMA) u New Yorku.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, u SAD je potvrđeno 215.000 slučajeva zaraženosti virusom korona, a preminulo je više od 5.100 ljudi.