Svijet
45

Warren Buffett donirao čak 2,8 milijardi dolara najugroženijima

Klix.ba
Američki biznismen, investitor i filantrop Warren Buffett oborio je sopstveni rekord u pomoći drugima, tako što je, u sklopu svoje godišnje donatorske akcije, darovao čak 2,8 milijardi dolara za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Više od 2,1 milijardi dolara donirano je fondaciji Bill and Melinda Gates, koja se fokusira na edukaciju, zdravstvenu podršku i pomoć siromašnima, a direktor velike kompanije Berkshire Hathaway također je dao novac i za pet humanitarnih organizacija.

Ovakve i slične akcije slavnog bogataša dio su njegovog plana da se u humanitarne svrhe odrekne gotovo čitave svoje imovine, a sa svojim je godišnjim akcijama počeo još 2006. godine.

Buffett još uvijek posjeduje skoro 20 posto dionica Berkshire Hathaway, čime je njegova vrijednost gotovo 65,8 milijardi dolara. Jedino meksički biznismen i investitor Carlos Slim, te osnivač Microsoft korporacije Bill Gates, vrijede više, piše Forbes.

Kompanija Berkshire Hathaway posjeduje preko 80 privatnih poslovnica, a krajem marta, "težila" je preko 146 milijardi dolara u dionicama i investicijama. Warren Buffett se na čelu ove kompanije nalazi još od 1965. godine.