Situacija stabilna
2

WannaCry cyber napadi usporavaju, zabilježeno nekoliko novih u Aziji i Evropi

Klix.ba
Kompjuterski virus koji se proširio u 150 zemalja usporava, a danas je zabilježeno nekoliko novih napada u Aziji i Evropi.

Iako se situacija smiruje, zaposlenici kompanija su na početku radne sedmice upozoreni da budu pažljivi. WannaCry cyber napadi su počeli u petak, kada su zabilježena prva preuzimanja korisničkih fajlova, nakon čega je uslijedilo traženje uplate otkupnine od 300 dolara. Stotine hiljada kompjutera je "zaraženo", a kompjuterski gigant Microsoft je saopćio da ovaj napad treba poslužiti kao "poziv na buđenje".

BBC-jeva analiza tri računa povezana s zahtjevima za otkupninu pokazuje da je do ponedjeljka uplaćeno oko 38.000 dolara. Međutim, vlasnici zaraženih kompjutera su upozoreni da će se otkupnina uduplati ukoliko je ne uplate za tri dana. Ukoliko uplate ne bude u roku od sedam dana, fajlovi će biti izbrisani.

Među metama cyber napada su njemačka željezniča Deutsche Bahn, španski telekomunikacijski operater Telefonica, američki logistički gigant FedEx i rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mnoge firme su zaposlile eksperte tokom vikenda kako bi pokušali spriječiti širenje virusa. Situacija u Evropi se danas čini dosta boljom.

"Broj žrtava cyber napada nije porastao, a situacija u Evropi je stabilna, što je uspjeh", izjavio je glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth za AFP.